Счупена ключица, лечение

В Интернет се намира малко информация за това какво изобщо представлява и как човек да се оправи със счупената си ключица.

Как: При падане от колело се ударих в рамката и счупих кокала

Изследвания: Рентгенови снимки, ехограф и кръв

Хапчета: В Пирогов нищо не ми предписаха, първите 5 дена не съм спал. След това 4 дена бих хапове (няма да казвам какво, че някой да не се натрови)

Шиниране: Лечението е свързано с операция (в тежки случай с осколки и т.н.) или обездвижване. Първия ден ме бяха шинирали с бинт, а на втория вече ми сложиха ортеза (нямаше от къде да се вземе в неделя). Бинта е мега гаден, много повече обездвижва и няма нищо хубаво при него. Ортезата вече е друга бира и доста по-подходяща според мене, моята беше осморка. В Пирогов на следващия ден ми я сложиха калпаво т.к. не намали размера и велкрото се лепеше върху счупеното. Освен че велкрото трябва да се залепи на гърба или под мишницата има и някой тънкости. Подплънката за под мишниците трябва да е с шевовете на вънка, а не на вътре, както е показано в описанието. Отрязаните парчета ги запазете, с тях може да “пълните” подплънките т.к. иначе ремака след 5-10 дена става на въже и не е удобен. Ортезата не трябва да е прекаленно стегната т.к. преебава гърба. Не ползвах точилка както ми казаха в Пирогов (не е удобно и ръцете не отпочиват.

Сън: Първите 5 дена не спях т.к. нямаше хапчета (искайте си хапчета т.к. аналгина и аспирина не хващат много). Не слагайте малка, а голяма възглавница под гърба. При малка се буди човек с болки в гърба, а при гооляма в кръста (аз предпочитам в кръста т.к. по-лесно се раздвижва). Счупената ключица трябва да е от вътрешната страна на леглото, ако сте на спалня. Лягане, ставане, сядане и т.н. трябва да стават без местене на гърба (раменете да са на права линия), всичко го правете през корема, между 15 и 20 ден ми трябваше помощ (леко бутане върху плочката на ортезата, да не ви изстрелват в космоса, само леко). При възможност разделете съня на два пъти, за не се схващате много.

Работа: Няма нужда да пробвате да работите – гадно е. Аз лично работих по 1-2 часа на ден на компютъра.

П.С. консултирайте се с лекар т.к. само лечението е тъпа работа! Това са малко “трикове” и неща, който човек може да забрави в бързината.

One thought on “Счупена ключица, лечение”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *